Maria Tønnessen Frivold ble først kjent med RIST-senteret gjennom sin mastergrad. Nå er hun godt i gang med en doktorgrad i regional næringsutvikling.
30-åringen fra Grimstad begynte sin akademiske karriere med en bachelorgrad i ledelse fra University of Mississippi, deretter fortsatte hun med en master i innovasjon og kunnskapsutvikling ved UiA.
– Jeg fikk en forsmak på forskerlivet som masterstudent. Jeg fikk være med på en forskningsartikkel, og reiste til en stor konferanse i Spania for å presentere den. Etter masteren fikk jeg stilling i Trainee Sør, og da trainee-perioden nærmet seg slutten oppfordret professor Arne Isaksen meg til å søke på doktorgradsstilling, sier Tønnessen Frivold.
Unikt miljø
Isaksen var Frivolds veileder frem til sykdom gjorde at han måtte sykmelde seg. Jan Ole Rypestøl overtok veiledningen. Professor Arne Isaksen døde sommeren 2024. Han har bidratt enormt til miljøet på universitetet, og ikke minst det nasjonale og internasjonale forskningsmiljøet.
– Det er Arne Isaksen som er grunnen til at jeg ville ta en doktorgrad ved UiA. Det miljøet han var med på å bygge opp er unikt, og det vil det fortsette å være. Det var dette forskningsmiljøet jeg ville til, sier Tønnessen Frivold.
Hun har nylig publisert sin første forskningsartikkel som doktorgradsstudent, «Barriers to regional industrial development: An analysis of two specialised industrial regions in Norway», sammen med Maren Songe Eriksen.
– Min doktorgrad handler om regional næringsutvikling. Den første artikkelen så på hvordan regionale ressurser kan hindre eller bidra til endring i en grønn retning. Nå er jeg i gang med en artikkel om hvordan næringskultur påvirker denne utviklingen, sier Tønnessen Frivold.
Det er også en tredje forskningsartikkel på gang, sammen med førsteamanuensis Jan Ole Rypestøl. Den handler om hvilke ressurser virksomheter vurderer når de bestemmer seg for nye lokasjoner, med særlig vekt på deres posisjon i verdikjeden og næringens overordnede utviklingsfase.
– Gull verdt
Tønnessen Frivold skryter veldig av forskningsmiljøet ved UiA. Hun setter stor pris på tilgjengelige og kunnskapsrike kolleger.
– Det er fantastisk å ta doktorgrad her. Jeg får snakke om mine ideer og få tilbakemeldinger fra forskere som er helt i fronten på sin disiplin. Det er et miljø med lav terskel, og det er gull verdt, sier hun.
Maria Tønnessen Frivold skal levere sin doktorgradsoppgave i desember 2025.