Jan Ole Rypestøl har fått opprykk til professor.
– Jeg har hatt dette som et mål i mange år nå. Det gir en veldig god følelse å ha oppnådd målet, og jeg gleder meg til å fylle denne rollen videre, sier professor Jan Ole Rypestøl.
Han jobber ved institutt for strategi og ledelse, hvor han blant annet er studieprogramleder for masterprogrammet i innovasjon og kunnskapsutvikling. Før han startet på sin akademiske karriere jobbet han i 20 år i næringslivet.
– Jeg jobbet med gründerskap og entreprenører i ulike roller, men i 2011 dukket det opp en mulighet jeg grep. Det var da mastergraden jeg i dag er studieprogramleder for ble lansert, og jeg ble med i første kull. Det ga meg en ny retning, sier Rypestøl.
Leder studiet han selv studerte
Mastergraden ledet videre til doktorgrad, og Rypestøl likte seg godt i fagmiljøet som på den tiden hadde tilhold ved UiAs Campus Grimstad.
– Innovasjon kan ikke skje i isolasjon. Du må ha gode folk rundt deg, og det miljøet som professor Arne Isaksen og andre hadde vært med å bygge opp i Grimstad tok meg varmt imot. Jeg har mye å takke det miljøet for, og professor Isaksen, sier Rypestøl.
En akademisk karriere består ikke bare av egne prestasjoner. Mange muligheter, slik som doktorgradsstillinger, avhenger av at man er i en gunstig posisjon i det muligheten byr seg. Akkurat det har den nyslåtte professoren sett viktigheten av.
Timing og prestasjon
– Karrierebygging har mye til felles med innovasjon, sånn sett. En må skille seg ut, men man må også være heldig med timing. I så måte har jeg vært heldig gjennom mitt løp som ph.d.-kandidat, postdoktor og førsteamanuensis, sier Rypestøl.
Han har fulgt Universitetet i Agders professorprogram, og fikk tilsendt komiteens avgjørelse om opprykk sent i oktober.
– Det var en gøy epost å motta. Det er bra for fagmiljøet at vi fortsetter å utdanne professorer. Min rolle som professor blir litt annerledes enn som førsteamanuensis. Opprykket gir meg muligheten til å prioritere på en annen måte, og jeg gleder meg til å være med å bygge fagmiljøet videre, sier professor Jan Ole Rypestøl.